علل و عوارض وزوز گوش چیست؟
برای پاسخ به این سوال که وزوز گوش چیست؟ باید گفت که این عارضه را نمی توان به تنهایی بیماری گوش نامید و به طور کلی این عارضه یک علامت برای بیماری های مرتبط به گوش می باشد، افراد مبتلا به این عارضه به طور مداوم صدای وزوز که انواع مختلفی دارد ( در ادامه به انواع آن خواهیم پرداخت ) را در گوش خود احساس می کنند و این در صورتی ست که هیچ محرک صوتی خارجی به گوش و مغز این افراد وارد نشده است، این صدای وزوز گوش به صورت صدایی ممتد و ناخوشایند به گوش فرد می رسد که در ادامه به توضیح کامل آنها خواهیم پرداخت.
وزوز گوش در گوش افراد با چه صداهایی شنیده می شود؟
افراد معمولا وزوز گوش را با صداهای زیر می شنوند.
- شنیدن صدای بوق .
- شنیدن صدای زنگ .
- شنیدن صدای چیزی که به سرعت در هوا حرکت می کند.
- شنیدن صدای جیرجیرک.
- شنیدن صدای زمزمه.
- شنیدن صدای هیس.
- شنیدن صدای غرش.
- شنیدن صدای ضربان قلب.
- شنیدن صدای سوت
- شنیدن صدایی مشابه با تیک و تاک ساعت.
- شنیدن صدای مشابه با بیپ بیپ مانند صدای بوق ماشین به صورت کوتاه و تند و پی در پی.
عوامل اصلی که می تواند منجر به ابتلا به وزوز گوش شوند کدامند؟
در ابتدا لازم است بدانیم که عوامل اصلی ابتلا به وزوز گوش چیست ؟
- کهولت سن ( درصد زیادی از افراد به این خاطر مبتلا به وزوز گوش می شوند ) .
- صدمه دیدن سر به بر اثر حادثه .
- عوارض جانبی برخی از داروهای خاص .
- در معرض صدای انفجار و صداهایی از مشابه با انفجار قرار گرفتن .
- وجود بیش از حد مجاز جرم در داخل کانال گوش .
- عفونت های مرتبط با گوش .
میزان صدای وارد شده در اختلال وزوز گوش به چه میزان است ؟
میزان صداهای وارد شده به گوش افرادی که مبتلا به عارضه ی وزوز گوش هستند در هر فرد متفاوت است و میزان آن کاملا وابسته به شدت آسیب به سیستم شنوایی در هر فرد دارد و البته لازم به ذکر است که نوع صداهایی که ما با عنوان وزوز گوش آن را می شناسیم نیز در هر فرد متفاوت است، ممکن است که فردی این صداهای ناخوشایند را به صورت صدای یک جیرجیرک بشنود و فرد دیگر از شنیدن صدای زمزمه در گوش خود کلافه شده باشند و در فرد دیگر این عارضه خود را به صورت صدای تیک و تاک ساعت نشان دهد، اما برای درک این مطلب که تنها نقطه ی مشترک درعارضه ی وزوز گوش چیست باید گفت که صداهای موجود در گوش (وزوز گوش) همگی به صورت مداوم شنیده می شوند و حس ناخوشایندی برای افراد ایجاد می نمایند.
چرا وزوز گوش در هنگام خواب برای افراد آزاردهنده تر از مواقع دیگر است؟
صدای وزوز گوش عموما زمانی بیشتر افراد را آزار می دهد که صداهای بک گراند با میزان کمتری به گوش فرد رسد برای مثال به هنگام شب که فرد در تلاش است به خواب شبانه رود به دلیل سکوتی که محیط را فراگرفته صدای وزوز گوش برای فرد آزاردهنده تر از زمان های دیگر خواهد بود، و این امر پروسه به خواب رفتن فرد را طولانی تر کرده و در نهایت حتی می تواند سبب بی خوابی شود.
تاثیر عارضه ی وزوز گوش بر زندگی شخصی افراد چیست ؟
تخمین زده شده است که درایالت متحده ی آمریکا در حدود 50 میلیون از افراد بزرگسال دچار عارضه ی وزوز گوش هستند ولی میزان و شدت وزوز گوش در هر فرد متفاوت است، در افرادی که شدت وزوز گوش در آنها بسیار شدید تشخیص داده شده مشکل تمرکز خواب از اولین نشانه هایی است که به آن مبتلا می شوند و در افرادی که به میزان کمی از این عارضه دچارند این صدا ها فقط برای آنها احساس ناخوشایندی را به وجود می آورد و عوارض دیگری برای آنها نخواهد داشت. برای درک بیشتر از این که در زندگی شخصی افراد عوارض وزوز گوش چیست، باید گفت که ابتلا به این عارضه می تواند در زندگی شخصی و روابط فردی شخص نیز اثر های منفی گذارد و علاوه بر آن بر زندگی حرفه ای فرد نیز تاثیر گذارد .
ارتباط وزوز گوش با کم شنوایی چیست ؟
برای درک این موضوع که رابطه ی کم شنوایی با وزوز گوش چیست باید گفت که به طور معمول وزوز گوش با کم شنوایی همراه است ولی باید دانست که وزوز گوش نمی تواند دلیلی برای به وجود آمدن کم شنوایی و ناشنوایی شود و برعکس این موضوع نیز اتفاق نخواهد افتاد و کم شنوایی و یا ناشنوایی نمی تواند عاملی برای به وجود آمدن وزوز گوش باشد.
آیا وزوز گوشی که در اثر عفونت ها به وجود آمده است قابل درمان خواهد بود؟
خوشبختانه باید گفت که در صورتی که فرد به عارضه ی وزوز گوش در صورت عفونت های گوش مبتلا شده باشد بعد از درمان این عفونت ها این مشکل شنوایی ( وزوز گوش ) نیز برطرف خواهد شد تنها لازم است که هر چه سریع تر به متخصص شنوایی مراجعه کرد و مشکل خود را برای پزشک معالج به طور کامل شرح دهید، در مبحث علائم عفونت گوش در مورد این عفونت ها به طور کامل توضیح داده ایم.
چه دارو های می تواند منجر به وزوز گوش شود؟
باید دانست که برخی از دارو ها می توانند موجب وزوز گوش شوند که مهم ترین این داروها عبارتند از آسپرین ها، آنتی بیوتیک ها، ضد التهاب ها، دارو های آرامش بخش، دارو های ضد افسردگی و … باید دانست که در کل حدود 200 دارو هستند که می تواند خطر ابتلا به وزوز گوش را افزیش دهند از این رو باید نسبت به استفاده از دارو های بدون تجویز پزشک خود داری کرد، افراد زیادی به هنگام احساس درد از مسکن های آرام بخش استفاده می کنند باید دانست که این مسکن ها می توانند عوارض جانبی فراوانی داشته باشند که از مهم ترین این عوارض می توان به وزوز گوش اشاره کرد .
چه شرایط پزشکی می تواند خطر ابتلا به وزوز گوش را افزایش دهد؟
باید دانست که برخی از شرایط پزشکی که مرتبط به گوش نیستند مانند فشار خون بالا، بیماری قلبی عروقی، مشکلات گردش خون، کم خونی، آلرژی ها، غده تیروئید تحت فشار، بیماری خود ایمنی، دیابت، مشکلات مرتبط با گردن و فک می تواند درصد ابتلا به وزوز گوش را افزایش دهد. در نتیجه در صورت ابتلا به هر کدام از موارد ذکر شده باید اطمینان حاصل کرد که در ادامه منجر به عارضه ی وزوز گوش نشود .
آیا عوض کردن سبک زندگی افراد مبتلا به وزوز گوش لازم است؟
در برخی از افراد که مبتلا به عارضه ی وزوز گوش هستند مصرف مشروبات الکلی، استعمال دخانیات، نوشیدن نوشیدنی هایی که حاوی کافئین هستند و استفاده از بعضی از غذاهای خاص می تواند به وخیم شدن شرایط سلامت گوش آنها و افزایش میزان صدای وزوز گوش کمک کند، باید گفت که محققان هنوز تنوانسته اند به طور دقیق علت این موضوع را متوجه شوند اما این را به طور قطعی می دانند که شرایط روحی مانند استرس و خستگی های مداوم می تواند عاملی برای ابتلا به وزوز گوش باشد، در نتیجه این افراد لازم است سبک زندگی خود و عادات غلط خود را تغییر دهند. در مبحث شناخت علل انواع کم شنوایی خواهیم خواند که برخی از اختلالات شنوایی بر اثر شرایط روحی نامناسب پدید می آیند.
راه حل کم کردن صدای وزوزگوش به صورت موقت
می دانیم که به طور مداوم شنیدن یک صدای وزوز و یا بوق برای هرکسی ناخوشایند و آزار دهنده خواهد بود، قبل تر گفتیم که این صداها در هنگام شب و موقع خواب افزایش خواهد یافت یک راه حل که می تواند به طور موقت این حس ناخوشایند را برای افراد کاهش دهد این است که فرد صدای بک گراندی به محیطی که در آن حضور دارد اضافه کند، مانند یک موسیقی آرام یا صدای آرام رادیو، این صداها می توانند سبب شود تا صدای وزوز گوش کمتر فرد را آزار دهد .
را ه های کاهش صدای وزوز گوش کدام اند ؟
برای دانستن این موضوع که راه های کاهش صدای وزوز گوش چیست میتوانیم به موارد زیر اشاره نماییم .
- کنترل شرایط روحی ( علل الخصوص استرس ) توسط فرد مبتلا به عارضه ی وزوز گوش .
- دوری از عواملی که سبب تحریک وزوز گوش می شوند ( این عوامل می تواند در هر فرد متفاوت باشد) .
- از نوشیدنی های الکلی کمتری استفاده نمایید .
- صداهای بک گراند محیطی که در آن قرار دارید را افزایش دهید .
آیا استفاده از دارو ها می تواند وزوز گوش را درمان کند ؟
استفاده از دارو نمی تواند درمانی برای وزوز گوش باشد اما استفاده از آنها می تواند شدت این صداهای موجود در گوش را کاهش دهد و سبب شود افراد نسبت به قبل کمتر نسبت به این صداها آزارده شوند اما باید دانست که تمامی این دارو ها ( دارو های از قبیل آرام بخش ها مانند آلپرازولام یا زاناکس ) دارای عوارض جانبی هستند و استفاده ی مداوم از آنها به فرد بیمار به هیچ عنوان توصیه نمی شود .
مواردی که می تواند به عنوان راه درمان وزوز گوش شناخته شوند کدام اند ؟
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد موارد زیر می تواند به درمان وزوز گوش کمک می کند اما باید دانست که همه ی پزشکان این موارد را در درمان وزوز گوش موثر نمی پندارند، این موارد عبارتند از :
- طب سوزنی .
- هیپنوتیزم .
- گیاه دارویی جینکو بیلوبا .
- ملاتونین .
- مکمل های روی (زینک) .
- ویتامین های گروه B.
در درمان وزوز گوش چه مواردی باید با پزشک معالج در میان گذاشته شود ؟
در درمان وزوز گوش لازم است که علایم و شرایط بیماری و اختلالات خود را به طور کامل برای پزشک معالج توضیح دهید، پزشک معالج شما باید سوابق پزشکی شما را به طور کامل مطالعه نماید، اطلاع از میزان سلامتی شنوایی، میزان فشار خون و گرفتگی شریان ها و … می تواند به دکتر شما در تشخیص بیماری به دکتر شما کمک نماید، باید دانست که حتی دارو های گیاهی و نوشیدنی های گیاهی که شما به صورت مداوم از آنها استفاده می کنید باید به اطلاع پزشک معالج شما برسد، بعد از اینکه دکتر تشخیص داد که مشکل شنوایی شما مربوط به وزوز گوش است به احتمال زیاد شما باید به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع داده شوید تا اقدامات لازم برای درمان این عارضه صورت پذیرد .
آیا جرم های گوش می تواند سبب وزوز گوش شود؟
رعایت بهداشت و سلامتی گوش برای مبتلا نشدن به اختلالات شنوایی واجب است، می دانیم که گوش ما دائما در حال ساخت جرم گوش می باشد و دلیل وجود این مایع چسبنده این است که جرم ها آلودگی در این قسمت به دام افتند و وارد قسمت های داخلی کانال گوش نشوند باید دانست که این جرم های گوش گاهی می توانند برای افراد دردسر ساز شوند و تجمع میزان زیادی از این جرم های گوش می تواند سبب وزوز گوش شوند در نتیجه لازم است که در اسرع وقت به پزشک شنوایی مراجعه شود و در صورتی که پزشک متخصص تشخیص داد که این عارضه به دلیل وجود بیش از اندازه جرم در کانال گوش بوده است لازم است که هر چه سریع تر نسبت به تخلیه ی آن اقدام نمایید.
آیا کم خوابی می تواند عاملی برای وزوز گوش باشد ؟
می دانیم که همه ی انسان ها در طول شبانه روز باید حداقل 8 ساعت خواب مفید در شبانه روز داشته باشند کم شدن خواب افراد می تواند عوارض مختلفی بر سلامتی فرد گذارد و متاسفانه باید گفت که این کم خوابی می تواند بر سلامتی گوش افراد نیز تاثیر گذارد و در نهایت موجب وزوز گوش شود. در نتیجه لازم است به ساعات و کیفیت خواب اهمیت ویژه ای داده شود .
کمبود ویتامین B12 و ابتلا به وزوز گوش
برای شناخت از این مسئله که ویتامین موثر بر وزوز گوش چیست باید گفت که کمبود ویتامین B12 در بدن می تواند سبب عوارضی در بدن شود که در نهایت فرد را به سمت عارضه ی وزوز گوش سوق دهد، می دانیم که استفاده از این ویتامین در بدن می تواند به درمان افسردگی، آسم، سردردهای میگرنی و نازایی نیز کمک کند، این ویتامین در انواع ماهی ها، گوشت قرمز، تخم مرغ، غلات و حبوبات و همچنین محصولات لبنی یافت می شود و البته ترزیق ویتامین B12 در موارد خاص انجام می شود.
منبع: علل و عوارض وزوز گوش چیست؟